Poate ca ai gasit o minunata masa la targul de vechituri sau poate ca ai primit-o mostenire de la strabunicii tai. Mobilierul din lemn este extrem de elegant, potrivit atat pentru o locuinta moderna, cat si pentru una clasica. Nu exista nicio parte a casei care sa nu imbratiseze caldura, comfortul si finetea mobilierului din lemn. Mese, scaune, tablii de pat, dulapuri, rafturi, toate acestea au fost construite din lemn inca de la inceputuri. De ce sa achizitionezi scaune noi, cand le poti reconditiona pe cele vechi. Lebada iubeste piesele frumoase, asa ca te va sfatui cum sa procedezi pentru a restaura mobilierul din lemn.
In primul rand, trebuie sa stii ca restaurarea se refera la refacerea unei piese de mobilier, respectand design-ul original si forma piesei. Procesul nu este deloc usor si trebuie realizat cu multa grija, in special daca este vorba despre un obiect extrem de vechi sau intr-o stare precara.
Curatarea pieselor
Inainte sa te apuci de treaba propriu zisa va trebui sa cureti piesa de mobilier care urmeaza sa fie supusa reconditionarii. Poti sterge praful cu o carpa moale, din bumbac, pentru a nu provoca niciun fel de zgarietura. Daca este nevoie, poti apela si la o solutie simpla din apa si sapun, pentru a indeparta murdaria dificila. Asigura-te ca totul este perfect uscat inainte de a trece la pasul urmator.
Slefuirea
Urmatoarea etapa consta in indepartarea stratului vechi de lac sau vopsea de pe suprafata. O metoda usoara este sa folosesti o masina de slefuit, cu hartie abraziva pentru slefuirea lemnului. Trebuie sa fii atent la procesul de slefuire, si sa nu exagerezi, deoarece unele piese de mobilier sunt furniruite cu un strat subtire din lemn. Pentru mai multa siguranta poti opta pentru slefuirea manuala, urmata de indepartarea prafului cu un material moale.
Decaparea
O alta modalitate de a indeparta lacul sau vopseaua este aplicarea decapantului cu o pensula. Acesta se lasa sa actioneze in functie de instructiunile producatorului. Stratul astfel inmuiat se indeparteaza cu o lama de metal, numita ticling. Intreg procesul se poate repeta in functie de necesitate. La sfarsit este necesara stergerea mobilei cu diluant, si slefuirea.
Eventuale reparatii
Dupa procesul de indepartare a vopselei vechi este posibil ca mobila sa prezinte bucati de furnir dezlipite, care se pot repara cu un adeziv special. Tot acum este momentul oportun pentru a te ocupa si de alte nereguli pe care le poate prezenta piesa in lucru, cum ar fi lipirile sau fixarile.
Aplicarea baitului
Iata ca a venit si momentul aplicarii baitului. In cazul in care nu stiai, baitul este un tip de colorant utilizat in tamplarie, pentru nuantarea lemnului si pastrarea texturii acestuia. Bineinteles, exista si varianta incolora a produsului.
Baitul se aplica folosind o carpa sau un trafalet, pentru a controla mai bine cantitatea utilizata si a nu face risipa. Poti alege o nuanta mai deschisa decat cea pe care doresti sa o obtii, si o poti adauga in doua straturi, pentru ca rezultatul sa nu fie mai inchis decat iti doresti.
Aplicarea grundului
Grundul reprezinta primul strat de material special, care se aplica pe suprafete care urmeaza sa fie finisate, precum piesele de mobilier din lemn. Acesta se aplica cu pensula sau trafaletul dupa uscarea baitului, pentru a asigura o aderenta mai buna la lemn. Dupa ce se usuca, se slefuieste fin cu hartie abraziva, si se sterge cu o carpa din bumbac.
Aplicarea lacului
Pasul final al procesului de restaurare il reprezinta aplicarea lacului. Procesul este acelasi ca la aplicarea grundului. Dupa uscare, ramane la aprecierea ta daca mai este necesar inca un strat.
In cazul in care vrei sa vopsesti mobila, nu mai este necesar baitul, ci poti aplica direct doua straturi de vopsea, cu slefuire intre ele. Nu aplica mai multe straturi, pentru ca lemnul sa nu isi piarda farmecul natural.
Desi procesul de reconditionare al mobilei poate parea greu pentru o persoana care nu are experienta in domeniu, ti-am demonstrat ca nu este o activitate imposibila. Daca ai o piesa de mobilier care iti este foarte draga, ii poti oferi un aspect nou si imbunatatit, urmand sfaturile Lebada despre reconditionarea mobilierului din lemn. Intra pe site-ul Casa Lebada, achizitioneaza materialele necesare si pune-te pe treaba.