Casa ta are nevoie urgenta de o schimbare de look si nu gasesti un specialist disponibil in aceasta perioada sau pur si simplu carantina a scos la iveala talente pe care nu stiai ca le ai, in materie de zugravit? Vrei sa te asiguri, totusi, ca rezultatul nu o sa fie unul dezastruos? Nimic mai simplu! Ti-am pregatit in continuare cateva sfaturi si exemple de produse care sa iti faca treaba mai usoara.
Materiale necesare
Sa spunem ca peretii bucatariei tale sunt intacti si au nevoie doar de o improspatare. De ce ai nevoie pentru a incepe? Amorsa, vopsea lavabila, bidinea, trafalet…iti suna cunoscut? Daca nu, fii fara grija, vei fi ajutat de un consultant al magazinului fizic sau online.
Pregatirea mediului de lucru
Pentru inceput, trebuie sa golesti camera de obiecte. Daca acest lucru nu este posibil, vei vrea sa iti protejezi bunurile de petele de vopsea. Acopera mobila sau electrocasnicele cu saci din celofan sau folie de protectie, pentru a fi sigur ca nu le vei strica aspectul.
Poti delimita folosind un scotch din hartie, marginile sau suprafetele pe care trebuie sa le excluzi din procesul de vopsire. Acest lucru te va ajuta sa nu depasesti sau sa trasezi linii inestetice.
Curatarea peretilor
Desi multa lume nu stie, este de preferat sa se efectueze o curatare a peretilor, inainte de toate. Nu ai nevoie de o solutie speciala, ci poti rezolva foarte usor cu un amestec de apa si degresant, cum ar fi detergentul de vase. Sterge usor peretii cu o carpa curata si uscata, iar mai apoi cu una inmuiata in prealabil in aceastea solutie, pentru a elimina orice tip de mizerie.
Aplicarea amorsei
Vopseaua nu se poate aplica direct pe perete, ci are nevoie de un strat care sa creeze aderenta. De aceea, prima data se realizeaza aplicarea amorsei, o combinatie de apa cu aracet, pe care o poti achizitiona odata cu vopseaua lavabila. Procesul se realizeaza cu o bidinea, un trafalet sau chiar cu un pistol de pulverizat.
Daca nu ai realizat o curatare a peretilor in prealabil, amorsa se va scurge, lasand dare care pot fi vizibile chiar si dupa aplicarea vopselei lavabile. Este important sa dai amorsei un timp de uscare de cel putin 30 minute.
Zugravitul
Daca ai urmat pasii precedenti cu atenie, esti gata in sfarsit pentru zugravitul propriu zis.
Pentru inceput este bine sa vopsesti locurile mai greu accesibile. Incepe cu tavanul, si continua apoi cu spatii precum cel din spatele caloriferului sau cel din jurul geamurilor, ajutandu-te de o pensula, care sa iti permita usor accesul. In continuare, poti vopsi peretii cu un trafalet, urmand aceeasi directie, pentru ca vopseaua sa nu se usuce cu urme.
Vopseaua lavabila are un timp de uscare rapid, astfel ca, pana seara, camera se poate intoarce la normal. Daca este nevoie, poti reveni cu un al doilea strat de vopsea, pentru un aspect cat mai uniform si o culoare mai pronuntata.
Ai grija sa cureti foarte bine cu apa instrumentele cu care ai vopsit, inainte de a se usca, pentru a le putea refolosi.
Zugravitul nu este deloc o munca usoara si ar trebui efectuat doar de persoane care au deprins deja tehnicile si secretele. Chiar si asa, in unele situatii, cand nu poti apela la specialisti, esti nevoit sa te descurci de unul singur. Trebuie doar sa tii cont de sfaturile noastre, pentru a avea parte de rezultate ca la carte.