fbpx

Ce tip de dezinfectant este cel mai potrivit pentru maini?

In lupta împotriva virusurilor periculoase si a bacteriilor ce se pot gasi chiar si in cele mai neasteptate locuri, cu totii apelam macar la un produs dezinfectant. Autoritatile medicale de oriunde au aceeasi opinie in acest sens: la baza oricarui dezinfectant sta alcoolul alaturi de clor. 

Insa atunci cand ne referim la dezinfectarea mainilor, lucrurile sunt ceva mai…sensibile. Un produs folosit in general la dezinfectarea si igienizarea suprafetelor, nu va fi folosit, evident, si la dezinfectarea mainilor. Consecintele ar putea fi nu tocmai placute. 

De aceea, pentru dezinfectarea mainilor, pe langa clasicul spirt folosit inca de pre vremea bunicilor, acum exista produse speciale, adaptate. 

Ce conditii trebuie sa respecte un dezinfectant pentru maini

In primul rand, unul din lucrurile bine de stiut este faptul ca exista o diferenta intre dezinfectantele obişnuite pentru maini si preparatele antiseptice folosite de catre personalul medical si pentru curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare publice şi private

Ultimele au efect foarte puternic si sunt capabile sa distruga practic toti microbii.

Produsele igienizante uzuale, folosite pe larg in ultimul timp, exista sub forma de solutie, geluri, spray sau servetele umede. De regula contin alcool izopropilic, alcool etilic sau o combinaţie a acestora. Alte produse mai pot contine si alte varietati ale alcoolului (acid lactic, triclosan şi clorhexidină) sau să fie fără alcool. 

Insa, prima regula pentru ca un dezinfectant sa fie cu adevarat eficient impotriva virusurilor in general si impotriva coronavirusului in mod special, este ca acesta sa aiba o concentratie de alcool de cel putin 60%. Cu cât este mai mare cantitatea de alcool, cu atât produsul este mai puternic.

 Insa tocmai  această proprietate este cea mai periculoasa pentru pielea mainilor noastre, deoarece o usucă in mod inevitabil, distrugand bariera protectoare a pielii.  Astfel va fi si mai vulnerabila la actiunea nefavorabila a mediului inconjurator.

Gelul Dezinfectant

Asadar, teoretic, mainile pot fi dezinfectate eficient cu orice contine alcool in proportie de cel putin 60-70%. In realitate, insa, alcoolul simplu nu este in totalitate sigur (chiar daca are concentratia necesara) pentru ca se evapora prea repede de pe maini si nu are suficient timp pentru a ucidae toti microbii. Probabil ca acesta este principalul motiv care-i determina pe unii specialisti sa spuna ca nu este eficient. 

De aceea, este de preferat un compus de tip gel cu 70% alcool, ce are consistenta necesara de a mentine substanta activa (alcoolul) cat mai mult in contact cu pielea, dar care, nu usuca. De regula, un produs pe baza de gel contine si o serie de substante emoliente si hidratante. 

Banalul gel dezinfectant in recipiente mici de plastic este unul din produsele dezinfectante pentru maini cel mai des folosite si achizitionate in aceasta perioada. La inceputul pandemiei, acest produs disparuse complet de pe rafturile magazinelor si din farmacii. 

Asta pentru ca este o metoda de a dezinfecta mainile extrem de utila, mai ales daca nu avem la dispozitie apa si sapun.

Atenție însă, sarcina dezinfectantului pentru maini nu este de a trata, ci de a preveni transmiterea agentilor patogeni. In ceea ce priveSte tulpinile rezistente de bacterii, sanitizer-ul nu are niciun efect asupra lor si nu poate sa le impiedice cresterea si inmultirea.

Spirtul (Alcoolul sanitar)

Alcoolul medicinal sau spirtul, după cum este cunoscut în popor, reprezintă o solutie pe baza de alcool etilic 70%, ce se folosește pentru uz extern, actionand ca antiseptic contra bacteriilor.

Alcoolul sanitar nu asigura, totusi, sterilizarea si dezinfectarea la nivel înalt. Spre exemplu, pentru distrugerea HIV, VHB și VHC (virusul imunodeficienței dobândite), al hepatitei B și C, se recomandă dezinfecția de nivel inalt si sterilizarea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca masura de prevenire a infectiei cu coronavirus, potrivit Ministerului Sanatatii, avand totusi urmatoarele specificatii:

➡ Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.

➡Pentru dezinfectarea mainilor este recomandata spalarea pe mâini cu sapun timp de minimum 30 de secunde sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Biocidul

Potrivit legislatiei europene, prin biocid intelegm, in general, o substanta sau un amestec de substante active folosite cu scopul de a distruge, descuraja, indeparta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricarui organism daunator, prin mijloace chimice sau biologice. Rolul biocidelor este si de a combate organismele daunatoare pentru sanatatea umana sau animala sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate. Potrivit legislației europene, biocidul este o substanță sau un amestec ce conține mai multe substanțe active. Acestea au rolul de a distruge sau de a îndepărta orice organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.

Asadar, substantele igienizante pe bază de biocid nu permit inmultirea microorganismelor si le distrug.

Exista produse biocide pentru igiena umana (aplicate pe sau care intră în contact cu pielea umană), dezinfectante pentru spatii private si zone de sanatate publică. De asemenea, există produse biocide pentru igiena veterinara, dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor.

Apa si sapunul

Cea mai bună metodă de prevenție râmâne, în primul rând, respectarea regulilor de igienă și spălat regulat pe mâini. Medicii ne recomandă să ne spălăm temeinic pe mâini cât de des posibil, cu apă cald și săpun, timp de 20 secunde. O clătire superficială pe vârful degetelor nu va avea niciun efect.

6 motive sa incerci noul dezinfectant pentru maini cu efect racoritor de la Casa Lebada
Gel pentru maini dezinfectant cu efect racoritor Casa Lebada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MENIU

Cosul meu

Inchide

Avantajele unui cont

Discounturi la multe produse Fidelizarea clientului functie de numarul de comenzi Invitati la evenimentele noastre Mostre cadou Sfaturi Transport gratuit la comenzi de peste 200 RON Esti primul care va afla de reducerile din magazinul nostru

Cont nou

Datele personale vor fi folosite pentru a-ți susține experiența pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tău și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Ai un cont existent?

Quickview

Close

Categories

Mai multe