Acest inamic al locuintelor, mucegaiul, isi poate face aparitia in cele mai neasteptate momente. Chiar daca nu te afli in sezonul rece sau ploios, mucegaiul se poate ivi in colturile camerelor sau ale ferestrelor. Fiind extrem de periculos atat pentru sanatatea ta, cat si a membrilor familiei, este necesar sa fie indepartat imediat dupa ce este observata prezenta lui. Daca vrei sa afli motivele pentru care isi face aparitia, dar si metodele prin intermediul carora sa il indepartezi, citeste articolul de la Casa Lebada despre mucegai, inamicul locuintelor.
Ce reprezinta mucegaiul
In cazul in care nu stiai, mucegaiul face parte din regnul Fungi, adica este o ciuperca microscopica, saprofita sau parazita. Desi termenul mucegai este folosit la modul general, exista mai multe tipuri de mucegaiuri, care pot fi atat benefice, precum cel din care se extrage penicilina, cat si daunatoare, precum cel Aspergillus fumigatus, care poate produce intoxicatii alimentare.
Precum ciupercile, mucegaiurile nu isi iau energia prin intermediul fotosintezei, ci prin materie prima, din jurul lor. Mai exact, mucegaiul determina procesul de putrefactie al produselor organice, precum fructele, legumele, si alimentele in general. Il poti recunoaste dupa aspectul de blana, observabil dupa dezvoltarea unei colonii.
De ce si unde apare mucegaiul?
Mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului este cel umed. Tocmai de aceea poti observa destul de des, ca mucegaiul se formeaza in zona ferestrelor, sau in colturile camerelor care prezinta pereti exteriori. Condensul faciliteaza aparitia mucegaiului, astfel ca acesta poate fi perezent adeseori si in bucatarii sau bai, zone in care este abur in mod constant.
Prezenta mucegaiului poate trece neobservata de multe ori, deoarece se afla in colturi mai putin observabile, sau in spatele corpurilor de mobilier. Este important ca atunci cand faci curatenie in locuinta, sa verifici colturile sau lacasurile ascunse, pentru a te asigura ca mucegaiul nu se ascunde acolo.
Mucegaiul, pericol pentru sanatate
Cu siguranta stii deja faptul ca mucegaiul este nociv pentru sanatate. Cel mai des mucegaiul poate produce reactii alergice, iritatii sau rinite alergice, care se manifesta prin mancarimi ale pielii, ochi rosii, stranut sau tuse. Mucegaiul se face vinovat si de aparitia astumului. Studii au demonstrat faptul ca, din cauza ca oamenii petrec tot mai mult timp in spatii inchise, pot dezvolta diverse forme de astm. Asigura-te intotdeauna ca nu ai mucegai in casa, si protejeaza-ti astfel sanatatea!
Cum previi si indepartezi mucegaiul?
Mucegaiul poate aparea atunci cand te astepti mai putin, chiar daca ti-ai luat toate masurile impotriva lui. Aeriseste incaperile zilnic, in special pe cele predispuse la umezeala. Daca ai posibilitatea izoleaza-ti locuinta si ferestrele, foloseste hota in bucatarie, si verifica tevile de apa. Daca mucegaiul deja a patruns in casa il poti indeparta cu o solutie speciala, achizitionata din comert, precum Solutia Antimucegai de la Casa Lebada, care elimina ciuperca instalata pe pereti sau alte suprafete. Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi solutia pe zona afectata, sa lasi produsul sa actioneze, si apoi sa stergi locul cu o carpa inmuiata in apa cu detergent. Paraseste incaperea si aeriseste bine dupa ce termini.
Mucegaiul este extrem de daunator si trebuie eliminat de la primele semne. Produsele Casa Lebada din gama Clean iti stau la dispozitie, la preturi de nerefuzat. Intra pe site si profita de reducerile si ofertele disponibile, cat timp mai sunt pe stoc!
Citeste si:
5 motive sa alegi clorul parfumat Lebada